Szia! Ez itt a Róka és Mackó Barátkozó.
Kukkants be hozzánk, és nézd meg, mi vár itt rátok!

Speciality kávé reggeltől estig

Flancos körítés nélkül, legjobb tudásunk szerint. Neked.

A bal oldali őrlőben mindig egy brazil a klasszikusabb ízvilág kedvelőinek.
Míg a “jobb sarokban” egy igazi, világos pörkölésű az erre fogékonyaknak.

Igen, ha először iszol ilyet, savanyúnak fogod mondani, de csak tessék kóstolni tovább, egyszer csak jön a bekattanás, és onnantól nincs visszaút… 🙂

Nálunk nincs matcha, meg cold brew, és pumpkin latte pillecukorral.
Vannak viszont presszó alapú italok, amik mosolyt csalnak az arcodra és felmelegítik a lelked.

Büszkék vagyunk rá, hogy az Awaken frissen pörkölt kávéiból készíthetjük kedvenc italodat. Mert a kis tatai manufaktúra nem csak piszok finom kávékat csinál, de mellesleg extrán jófejek. 🙂

A bal oldali őrlőben mindig egy brazil, a klasszikusabb ízvilág kedvelőinek.

Míg a “jobb sarokban” egy igazi, világos pörkölésű az erre nyitottaknak.

Ha éhesek vagytok

Válogatás a kamrából, avagy "a csipegetős tál".

„Gasztronómiai kalandtúra” kedvenc termelőink portékáiból válogatva:

  • kovászos kenyér Évitől,
  • házi kencék Editkétől,
  • érlelt sonka, füstölt kolbász, szalámi vagy egyéb “disznóságok” főként Xavéréktól, Szabolcséktól vagy Zsoltéktól.
  • 1-21 hónapos sajtok Örménykútról,
  • friss idényzöldségek a helyi kertekből vagy savanyított finomságok télvíz idején.
  • Reggel a kávéd mellé, este a borhodhoz vagy pezsgődhöz. Napközben mindkettőhöz.

A „kötelező megkóstolni” termék, ami úgy tette fel a Róka és Mackót a hazai gasztro térképre, hogy egyikünk sem ért a vendéglátáshoz.

„De ilyen alapanyagokkal nem nehéz”, mondhatnátok, és igazatok is lenne.”

„Gasztronómiai kalandtúra” kedvenc termelőink portékáiból válogatva:

kovászos kenyér, házi kencék, érlelt sonka, füstölt kolbász, szalámi vagy egyéb “disznóságok”, sajtok Örménykútról,
friss idényzöldségek a helyi kertekből vagy savanyított finomságok télvíz idején.

Reggel a kávéd mellé, este borhoz vagy pezsgőhöz. Napközben pedig csak tőled függ, mivel kéred…

Melegszendvics della casa

Lali barátunk 2 sarokkal arrébb sütött kiflije (vagy zsemléje) félbe vágva, bőségesen megkenve zöldségkrémmel, rá vékonyra szelt sonka vagy kolbász, jól megszórva a Cervinus Sajtműhely reszelt sajtjával. Sütőben aranybarnára sütve, mellé friss zöldségek.

Egyszerű és nagyszerű fogás a nap bármely szakában,

  • amivel kért már bocsánatot veszekedés után egy bűnbánó férj a feleségétől
  • amiért hálálkodott nekem telefonban egy híres újságíró (akiről először azt hittem telefonbetyár)
  • és amit próbálunk ugyan, de még sosem sikerült kétszer pontosan ugyan úgy elkészíteni…

Vegáknak hús nélkül, érzékenyeknek sajt nélkül vagy gluténmentes zsemléből is kérhető. És általában kapható is. 🙂

Lali barátunk 2 sarokkal arrébb sütött kiflije (vagy zsemléje) félbe vágva, bőségesen megkenve zöldségkrémmel, rá vékonyra szelt sonka vagy kolbász, jól megszórva a Cervinus Sajtműhely reszelt sajtjával.

Sütőben aranybarnára sütve, mellé friss zöldségek.

(érzékenyeknek vega, laktóz- és gluténmentes verzióban is!)

De válogathatsz a napi "szendvics-palettáról" is

Alapból sonkás-padlizsánkrémes és kolbászos-zakuszkás verziók készülnek.
Örménykúti sajttal, és friss zöldségekkel.

De (majdnem) minden nap kóstolhatsz olyan ínyencségeket, mint a céklakrémes-mortadellás, savanyított lilahagymával és mikro zölddel, vagy a currys sárgarépa krémmel feladott füstölt harcsás, friss zöldekkel és lime-al.

Hétvégén pedig Évi kovászos focaccia-jából készül olasz szalámis, mozzarellával, friss paradicsommal, rukkolával és olívaolajjal…

Ha pedig gluténmentes kenyérből kérnéd, vagy vega verzióban bármelyiket, szólj, és igyekszünk elkészíteni neked kívánságod szerint.

Alapból sonkás-padlizsánkrémes és kolbászos-zakuszkás verziók készülnek örménykúti sajttal, és friss zöldségekkel.

De (majdnem) minden nap kóstolhatsz olyan különlegességet, mint a céklakrémes-mortadellás, vagy a currys- füstölt harcsás, friss zöldekkel és lime-al.

Hétvégén pedig Évi kovászos focaccia-jából készül olasz szalámis, mozzarellával, friss paradicsommal

Dolce vita

Kóstold meg Édes Ancsa hétköznapi csodáit!

Ancsa vendégből lett csapattag, aki civilben belső értékesítő egy nálunk jóval komolyabb cégnél, csak éppen olyan pitéket süt a “rendes”munkája előtt hajnalban, amik miatt messzi városokból zarándokolnak hozzánk az erre éhes vendégek.

A ferdinánd, a galette és a szezonális gyümölcsökkel megbolondított túrós batyu mellett neki köszönheti Szarvas a “dübel” és a „porec” (a pogácsa és a perec kereszteződéséből) szavak gasztronómiai létjogosultságát.

Ancsa vendégből lett csapattag, akinek a hajnalban sütött pitéi miatt messzi városokból is zarándololnak hozzánk az erre éhes vendégek.

A ferdinánd, a galette és a  túrós batyu mellett neki köszönheti Szarvas a “dübel” és a „porec” szavak gasztronómiai létjogosultságát. 🙂

Vagy lepd meg magad Réthy Évi sütijével! (Hálás leszel érte magadnak.)

Évi a Körös-part legszebb és legfinomabb cukrászdáját vitte egy ideig, de rájött, hogy ő igazándiból nem is szeret a pultban állni, sütni viszont annál inkább…

És mivel mi a pultban állni imádunk, ám sütni egyáltalán nem tudunk, adta magát a kérdés: „Évi, volna kedved nálunk mosolyt csalni a vendégek arcára a Rákóczi túrósoddal vagy karamellás krémeseddel?”

És hála a Jóistennek, Évinek volt.

Sőt, azóta is van, és a „mosoly csalás” mellett kétszer is szemtanúi voltunk, amint a süteménye felett komoly, öltönyös uraknak párásodott be a szemüvege, mert “ez a süti pont olyan, mint régen a nagymamánál volt…”

Hagyományos házi krémes és Rákóczi túrós pont úgy, mint régen a nagyinál, és újhullámos sajtortták vagy formabontó pohárkrémek úgy, ahogy máshol még nem kóstoltad…

Champagne, prosecco, furmint vagy ipa?
 Reggel. Délben. Este.

Igazi kraft sörök a Szent András Sörfőzdéből

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a szomszéd faluban olyan kisüzemi csodákat készítenek, mint Szentandráson.

A csapon mindig találsz egy remek lagert vagy ipát, ha pedig különleges, nagyon kis darabszámban készített, teszt-sörökre vagy gyümölcsös finomságra vágysz, irány a „Szent András-hűtő”!

Az igazi ínyenceknek vagy a “Mit vigyek haza hűtőmágnes helyett?” kérdésre csattanós választ keresőknek pedig sok szeretettel ajánljuk a díszdobozos szuper-prémium tételeket.

Ja, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy csináltak nekünk Rókás és Mackós sört is. (Ilyet is vigyetek haza hűtőmágnes helyett!)

A csapon mindig találsz egy remek lagert vagy ipát, ha pedig különleges teszt-sörökre vagy gyümölcsös finomságra vágysz, irány a „szentandrás-hűtő”!

Ja, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy csináltak nekünk Rókás és Mackós sört is. (Ilyet vigyél haza hűtőmágnes helyett!)

Borivóknak való

Az egyetlen szegmens, amiben nem találtunk helyi termelőt, így aztán az nyitás előtt felhívtuk az ismerős pincéket, hogy küldjenek már néhány palackot az ő kedvenc boraikból.
Mellé tettük a számunkra legkedvesebb tételeket, például Balázs anyukájának kedvenc furmintját, vagy azt a kékfrankost, amit Panka és Bandi ittak az első randijukon…

Mára ez a borsor kicsit kibővült, mert sok olyan termelővel hozott össze minket a sors, akik nem csak kiváló borokat készítenek, de legfőképp remek emberek. 
Mi pedig büszkén töltjük az ő kezük munkáját a ti poharatokba.

A legjobb magyar pincészetek tételei mellett találtok francia chabli-t, argentin malbec-et, új-zélandi sauvignon blanc-t és pugliai primitivo-t.

Ja, és kérhettek champagne-t pohárral is. 🙂
 
áskor felhívtuk az ismerős pincészetek tulajdonosait, hogy ugyan, küldjenek már néhány palackot az ő kedvenc boraikból.

Mellé tettük a számunkra legkedvesebb tételeket, például Balázs anyukájának a kedvenc furmintját, vagy azt a kékfrankost, amit Panka és Bandi ittak az első randijukon…

Mára ez a borsor kicsit kibővült, mert sok olyan termelővel hozott össze minket a sors, akik ne csak kiváló borokat készítenek, de legfőképp remek emberek. Mi pedig büszkén töltjük az ő kezük munkáját a ti poharatokba.

A borlap pedig mára ott tart, hogy a legjobb magyar pincészetek tételei mellett találsz francia chabli-t, argentin malbec-et, új-zélandi sauvignon blanc-t és pugliai primitivo-t.

Ja, és poharazunk champagne-t is. 🙂

Az egyetlen szegmens, amiben nem találtunk helyi beszállítót, így aztán az induláskor felhívtuk az ismerős pincészetek tulajdonosait..

Mellé tettük Balázs anyukájának a kedvenc furmintját, vagy azt a kékfrankost, amit Panka és Bandi ittak az első randijukon…

A borlap pedig mára ott tart, hogy a legjobb magyar pincészetek tételei mellett találsz francia chabli-t, új-zélandi sauvignon blanc-t és pugliai primitivo-t.

Ja, és poharazunk champagne-t is. 🙂

Az ok, hogy Róka és Mackó.
De miért pont Barátkozó?

Reggelire Ancsa pitéi, Tőkés Évi kovászos kenyere, és Lali zsemléjéből készitett szendvicsek.

A csemegepult 80%-ában helyi termelők finomságai, míg a maradék 20-ban francia sajtok és olasz szalámik. Belőlük készül az ebéded egy csipegetős tál formájában.

Meg a vacsorád is, csak akkor kapsz mellé szentandrási sört, vagy egy pohár bort. Esetleg Champagne-t, ha olyan hangulatod van…

A pultban egykori sportolók, táncosok, és törzsvendégből lett munkatársak.

Ha akarod kávézó, ha akarod borbár, ha akarod kultúr-presszó.

De leginkább Barátkozó.

És nincs is étlap?
De van, de inkább csak iránymutatásnak vedd.
Ráfér egy A4-es oldalra, és inkább hagyatkozz a csapattagok gasztronómiai idegenvezetésére.

Szigorúan azt kapod, amit magunknak is készítenénk aznap.
Szezonális alapanyagokból, a legfrissebb termelői hozzávalók felhasználásával.

A vendégeink pedig legalább annyira különbözőek, mint mi, a Róka meg a Mackó.

Egy valami azonban összeköt minket: szeretünk itt lenni.

Mert jó a hangulat

Gergő szerint azért jó a Barátkozóba járni, mert itt önmagad lehetsz, és “itt nem kell máshogy viselkedned mint ami neked természetes”.

Sörözz harsányan, olvass csendben, kávézz átszellemülten, dolgozz komolyan a laptopod előtt, vagy ülj oda hozzánk a pulthoz uzsonnázni!

A lényeg, hogy itt nem kell „valahogy csinálni”.  Csak ahogy jól esik.

Örülünk, ha megosztod velünk az elcseszett vizsga bánatát, vagy a sikeres lánykérés örömét, de akkor sincs gond, ha egyáltalán nincs kedved beszélgetni, csak vigyük a kávédat és hagyjunk békén.

Mert van egy csapat

Végy egy jó kapust! -mondja a népi sport-bölcselet, és tádámm, Bazsi személyében meg is van az egykori kézilabda hálóőr.

Aztán fűszerezd meg egy legalább annyira teljesítménykényszeres és munkamániás volt kosarassal.

Adj hozzájuk két szintén ex-sportoló feleséget, akik a pultban és az excel táblák előtt vigyázzák, nehogy a Róka és a Mackó túl nagy butaságot csináljon.

És aztán jöhetnek az egykori játékostársak, színházi táncosból lett pultosok, bölcsész diplomás pite forradalmárok és barátaik.

Itt egyikünk sem tanulta ezt a szakmát, de mindannyian imádjuk.

És lassan annyit álltunk már együtt a pultban, hogy a végén még barátok leszünk…

Gyertek el hozzánk és
érezzétek jól magatok!

Róka és Mackó Barátkozó

“Ne is gondolkozzatok, az Awaken-es srácoktól rendeljétek a kávét. Jó fejek, és piszok jó kávékat pörkölnek.” – adta parancsba 2 héttel a ‘21-es nyitás előtt barátunk és mentorunk, Dékány Gergő.

Büszkék vagyunk rá, hogy az Awaken frissen pörkölt kávéiból készíthetjük kedvenc italodat. Mert a kis tatai manufaktúra nem csak piszok finom kávékat csinál, de mellesleg extrán jófejek. 🙂

A bal oldali őrlőben mindig egy brazil, a klasszikusabb ízvilág kedvelőinek.

Míg a “jobb sarokban” egy igazi, világos pörkölésű az erre nyitottaknak.

Mások így érezték magukat

Mi van a polcokon?

  • Szörpök és házi kencék Editkétől és Zsuvegától.
  • Savanyított zöldségek a Digikerttől,
  • gyümölcsös tormák Dunszt Zsolték kkamrájából.
  • Szemes kávé otthonra az Awaken-es srácoktól,
  • Lekvárok és 100%-os levek a Radvánszky családtól.
  • Különleges ízvilágú és klasszikus mézek Sovány Dávidtól.
  • Mogyoró és pisztácia krém (a pisztacsokoládéson még dolgoznak) Ágitól

Egyszóval helyi és környék béli termelők ínyencségei, amiket muszáj kipróbálnod.

Szörpök és házi kencék, savanyított zöldségek, gyümölcsös tormák, lekvárok és 100%-os levek, különleges ízvilágú mézek, házi mogyoró és pisztácia krém (uramfia, de finomak), bio rizs és termelői granolák…

Egyszóval helyi és környék béli termelők ínyencségei, amiket muszáj kipróbálnod.

Rendeld házhoz a reggelit!

Ha a Körös-parti pihenés alatt a boltba szaladgálás helyett inkább a kényelmet választanád.
 
Ha megkóstolnád a legjobb helyi termelők portékájából összeállított reggeli boxot, akkor kattints ide!
  • Szörpök és házi kencék Editkétől és Zsuvegától.
  • Savanyított zöldségek a Digikerttől,
  • gyümölcsös tormák Dunszt Zsolték kkamrájából.
  • Szemes kávé otthonra az Awaken-es srácoktól,
  • Lekvárok és 100%-os levek a Radvánszky családtól.
  • Különleges ízvilágú és klasszikus mézek Sovány Dávidtól.
  • Mogyoró és pisztácia krém (a pisztacsokoládéson még dolgoznak) Ágitól

Ha a Körös-parti pihenés alatt a boltba szaladgálás helyett inkább a kényelmet választanád.

Ha megkóstolnád a legjobb helyi termelők portékájából összeállított reggeli boxot, akkor kattints ide!